Suitsuahi on ette nähtud liha ja
kala suitsutamiseks kodustes tingimustes. Ahi kujutab endast
kvaliteetsest 2 mm külmvaltsplekist valmistatud risttahukat
mõõtmetega
50cm x
55cm x 110cm. Ahi seisab metallist
jalgadel ja on pealt kaetud püramiidja katusega. Suitsuahi
koosneb kahest kambrist, mõlemad on uksega suletavad.
Alumine osa on
kolle, mille kaudu toimub liha
suitsutamiseks vajaliku temperatuuri tagamine. Koldeosa on soojuse
paremaks jaotamiseks varustatud topeltseinaga. Kolde lagi on
valmistatud 4 mm teraslehest, et vältida soojuse toimel
kõverdumist.
Optimaalne temperatuur liha suitsutamiseks on 50 - 80ºC
ja aeg 2 - 6 tundi, kala puhul on temperatuur kõrgem ja
suitsutusaeg lühem. Oluline on kõrgem st üle
85º C temperatuur
suitsutamise algul, et vältida liha või kala
võimalikku roiskumist. Temperatuuri reguleerimine toimub
koldeukse avamise-sulgemise teel. Kolde suits läheb suitsahju
topeltseina kaudu
korstnasse. Suitsugaasidega soojaks köetud tagasein
kindlustab ühtlasemalt vajaliku suitsutustemperatuuri.
Temperatuuri täpsemaks jälgimiseks on ahjule paigaldatud
termomeeter.
Suitsuahju ülemine osa on suitsutamisruum, milles
asuvad kolm võrkriiulit mõõtmetega 45cm x 45cm
liha või kala jaoks ja allosas, koldelae kohal rasvapann.
Viimane väldib
suitsutamisel rasva tilkumise koldelaele ja selle
põlemamineku. Rasvapannile võib asetada kuiva liiva,
sest see imab hästi tilkuvat rasva. Rasvapanni alla asetatakse
vajalik lepapuu, kas
laastude, hakke, saepuru või ketaste kujul. Erinevate
maitsete saamiseks võib suitsutamisellisada kirsi-, ploomi-
või õunapuu laaste. Huvitava maitseelamuse tagab ka
tamme saepuru.
Õhukindlalt suletud suitsutamiskamber tagab
hapnikuvaese põlemise ja efektiivse suitsutekke. Suitsu
reguleerimine toimub ahju katuse osas asuva roostevabast
materjalist
valmistatud siibriga.
Suitsuahju kasutuselevõtt:
Suitsuahi on värvitud kvaliteetse Tikkurila kuumakindla värviga, mis saavutab lõpliku kõvaduse ahju esimesel kütmisel. Seniks tuleks vältida värvipindade kraapimist. Esmasel kütmisel värv algul pehmeneb, mistõttu tuleb vältida kokkupuudet värvitud pindadega. Esmane kütmine on soovitatav teha temperatuuril 80-120ºC 1,5-2 tunni jooksul, et puhastada ahi värvi- ja tootmistolmust ning konserveerimiseks kasutatud rapsiõlist. Esmane kütmine tehakse ilma liha-kalata.